Hvorfor EFnet/IRCnet ikke har registrerings tjenester?

av Jolo @ EFnet
oppdatert 30. Mars 2003
English original version
oversatt av Espen Holm Nilsen (holm @ EFnet)

Dette er et ofte spurt spørsmål, spesiellt av folk som begynner på DALnet eller andre nettverk som støtter registrering av kanaler o.l., og da kommer på EFnet eller IRCnet som ikke gjør det. Her er noen forklaringer.

Denne guiden ble veldig relevant når DALnet ble utsatt for angrep i August 2002. Se “DALnet refugee guide” (engelsk) for mer informasjon om forskjellene mellom de forskjellige nettverkene, og hvordan man snakker eller drifter en kanal på andre nettverkene. Ikke tro at alt er likt med DALnet, faktisk så er DALnet det eneste av de store nettverkene som har alle “servicene” (tjenestene).
Hovedpoenget er at du må lære deg å vandre på de andre nettverkene, om du vil være der.

Restene av denne guiden vil fokusere på det filosofiske spørsmålet “hvorfor har ingen av de andre nettverkene registreringstjenester?”

“Hvorfor har dere ikke tjenester?”

  1. Hvert nettverk er uavhengig og forskjellig. Hvis alle nettverkene var like, så ville det ikke vært noen grunn til at det faktisk er flere nettverk.

  2. Noen nettverk, som f.eks. EFnet og IRCnet er så gamle at de rett og slett ikke liker ideén om tjenester, som faktisk ble laget spesiellt for de nyere nettverkene som DALnet. Å legge til tjenester nå kan bli ganske kontroversiellt. Selv om alle plutselig skulle gå med på å ha registrerings tjenester nå, ville det vært veldig vanskelig å finne ut hvem som eide kanaler og nick. F.eks. hvis registrering tok effekt på en dag når noen tok over “din” kanal eller ditt nick midlertidig, også ville han eid kanalen eller nicket for alltid istedet for deg. Se for deg den aggresjonen og kaoset det ville skape. EFnet prøvde å løse ved å lage en “pseudo-chanserv” kalt CHANFIX, som effektivt hjelper store, stabile kanaler til å takle takeovere og opløs problemer.

  3. Med registrering mister du muligheter. Mange av de “gode” kanal/nick navnene er allerede tatt, siden hvem som helst kan registrere et navn og ha det, selv når de ikke er på. På nettverk uten registrering er det “først til mølla”, og ingenting forblir som det er. Noen mener det er vanskelig å skjønne, vi velger å si at det er “likt for alle”.

  4. Med registrering mister du frihet. Registrering gir IRC operatørene, eller administratorene den “magiske” muligheten til å gi eller ta eierskapet av kanaler eller nick. Har du hørt utrykket “aboslute power corrupts aboslute” av Lord Acton ? På nettverk med registrering, er det oftere krangler angående IRC oper/admin missbruk, som f.eks. å ta over en kanal bare fordi de er uenig i hva kanalen står for eller er uenig med folkene som styrer den. Kanskje er dette sant, kanskje er det bare noen “bæsunger” som hyler, men en ting er sikkert: På nettverk uten registrering, har ikke operatørene eller adminene noe “magisk” makt over alle kanalene, og du kan drifte dem på hvilken måte du bare vil.

  5. Med registrering kommer ansvaret til å drifte din kanal til noen andre. Av og til bryter DALnet sin chanserv ned, og nettverket er i fullt kaos iflere timer. På nettverk uten registrering, er det kanal operatørene som må ta ansvar for sine egne kanaler istedet for å være avhengig av noen andre. Du kan iallefall ikke skylde på noen andre om noe går galt.

Når man har sagt det, så er det flere gode grunner til å faktisk ha tjenester. Det kan være den eneste vettige måten for en relativt liten eller uerfaren gruppe med brukere å lære seg hvordan man drifter en kanal. Det kan også være på grunn av masse takeover missbruk som ofte finnes på nettverk uten registrering.

Men, hvordan drifter jeg en kanal uten registrering?

Det korte svaret er - med erfaring, ressurser, og tålmodighet. Med andre ord, “på gamle måten”. Som en kanal-operatør, er det _din_ jobb å drive _din_ kanal. Generellt så oppfordrer jeg deg til at ikke prøver å ha en kanal om du ikke har minst 5, og helst 10 venner du stoler på med faste internett linjer, for å gi deg en “kritisk mengde”. Da kan du og vennene dine gi op frem og tilbake, for å ikke miste den helt. Før du når den “kritiske massen”, så er det egentlig ikke noe grunn til å ha en kanal uannsett, om det skal være bare deg og en “bot” som sitter der og ser på hverandre i stillhet. Det er jo faktisk flere tusen, store, etablerte kanaler på alle de store nettverkene allerede, det er lite sannsynlig behov for en liten, ny kanal uannsett. Bare snakk på de etablerte kanalene, og ha det gøy mens du møter folk, kanskje en dag når du har masse venner, så kan dere starte en stor kanal sammen. Hvis du virkelig vil lære deg å starte en kanal, start den på et lite nettverk som har registrering o.l.

Spesiell notis på “boter” - mange personer forteller deg det at “det er jo bare å skaffe deg noen boter, eller et botnet” (Automatisert IRC klienter, som er tilkoblet hele tiden, som gir deg op, kaster ut bråkmakere, o.l.). Det de ikke forteller deg er at “boter” kjører på UNIX shell kontoer. Og, at det krever masse UNIX og IRC erfaring til å sette opp disse ordentlig, ellers vil kanalene bli rotet til mye lettere. Hovedpoenget er: På en stabil kanal gjør boter livet litt lettere, men de er aldri en erstattning for den “kritiske mengden”. som jeg snakket om tidligere. Hvis du kun stoler på “boter”, merk mine ord: da mister du op en dag.

Kunklusjonen er at folk vil ha fri vilje. Noen liker sikkerheten og “vettigheten” ved å ha tjenester, andre foretrekker friheten og kaoset uten dem. Du kan koble deg til hvilket nettverk du vil, så bare velg deg et med de tjenestene og står for det som passer deg, som er forklart på nettverkene på “networks” siden. I tillegg til DALnet, er det også mange mindre nettverk som også har alle tjenestene. Hvis du bare har en liten gruppe venner som vil ha et sted å snakke, så anbefaler jeg deg til å prøve disse litt mindre nettverkene. De er mindre sannsynlig til å bli angrepet som de “store fem” og kan la deg snakke i fred, som er poenget med IRC uannsett.

Return to IRChelp.org Networks Page