Το Πρελούδιο του IRC

Ελληνική έκδοση - Greek version 1.00 (1997-02-23)

Αυτό το αρχείο και πολλά ακόμα στα Αγγλικά υπάρχουν σαν web σελίδες με χρήσιμα links εδώ:
http://www.irchelp.org/faq/new2irc.html

Ή και σαν απλό αρχείο κειμένου εδώ:

Translations: български | Deutsch | Español | Français | Greek | עברי | Indonesia | Italiano | Nederlands | Portugues | Turkce

Περιεχόμενα

  1. Τι είναι το IRC και πώς δουλεύει;
  2. Μερικές λεπτομέρειες
  3. Συνμιλώντας και δίνοντας εντολές
  4. Που θα πάμε
  5. Εκφράσεις, σύμβολα και ορολογία
  6. Μερικές συμβουλές
  7. Επιλογή ενός IRC server και προβλήματα στη σύνδεση
  8. Πιο λεπτομερής βοήθεια
  9. Και μια προειδοποίηση

1. Τι είναι το IRC και πώς δουλεύει;

Το IRC (Internet Relay Chat) είναι ένα μέσο επικοινωνίας (σε πραγματικό χρόνο) με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Αποτελείται από διάφορα ξεχωριστά δίκτυα από IRC servers, μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούν οι χρήστες για να συνδεθούν στο IRC. Τα μεγαλύτερα από αυτά τα δίκτυα είναι τα EFnet (θεωρούμενο και από πολλούς το πρωταρχικό δίκτυο IRC και συχνά με πάνω από 25000 χρήστες ταυτόχρονα συνδεδεμένους), Undernet, IRCnet (όπου είναι συνδεδεμένα και ελληνικά servers) , DALnet, και NewNet.

Γενικά, ο χρήστης (όπως εσύ) τρέχει ένα πρόγραμμα (ονομαζόμενο “client”) ώστε να συνδεθεί με ένα server σε κάποιο από τα δίκτυα του IRC. Το server μεταφέρει πληροφορίες από και προς άλλα servers στο ίδιο δίκτυο. Προτεινόμενα clients είναι:

   UNIX:       ircii
   Windows:    mIRC και PIRCH - μάλλον προτιμητέα από το WSIRC.
   Macintosh:   IRCle ή Homer

Διάβασε οπωσδήποτε και τις οδηγίες του client που επέλεξες.

Αφού συνδεθείς με ένα δίκτυο IRC, το πιθανότερο είναι να μπεις σε ένα ή περισσότερα “κανάλια” και να κουβεντιάσεις με άλλους εκεί. Στο EFnet, υπάρχουν σύχνα πάνω από 7000 κανάλια αλλά εμείς θα αναφερθούμε μόνο σε λίγα (αρκετά για να ξεκινήσεις). Η κουβέντα μπορεί να είναι δημόσια (όπου ο καθένας που βρίσκεται σ’αυτό το κανάλι μπορεί να δει αυτά που γράφεις) ή ιδιωτική (μηνύματα μεταξύ δύο ατόμων τα οποία δεν είναι ανάγκη να βρίσκονται στο ίδιο κανάλι). Το IRC είναι μεν διασκεδαστικό αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι “παιχνίδι”, και συνίσταται να φέρεσαι σε ανθρώπους που συναντάς στο IRC με τον ίδιο βαθμό σεβασμού που απαιτείς για τον εαυτό σου και σαν να τους μιλούσες πραγματικά.

[ Περιεχόμενα ]

2. Μερικές λεπτομέρειες

Το όνομα ενός καναλιού συνήθως αρχίζει με ένα #, όπως στο #irchelp . Τα κανάλια είναι κοινά για όλα τα servers ενός δικτύου IRC, οπότε δέν είναι ανάγκη να βρίσκεσαι στο ίδιο server με τους φίλους σου, αρκεί να είναι κομμάτι του ιδίου δικτύου.

Κάθε χρήστης στο IRC είναι γνωστός με ένα ψευδώνυμο, το οποίο στην ορολογία του IRC λέγεται “nick”, όπως smartgal ή funguy. καλύτερα είναι να αποφεύγεις ενδεχομένως πολύ κοινά ψευδώνυμα για να αποφύγεις παρεξηγήσεις με άλλους χρήστες, π.χ. το “john” είναι πολύ πιθανό να το θέλουν άλλοι δέκα. Στα μεγάλα δίκτυα, με εξαίρεση το DALnet, δεν είναι δυνατό ένας χρήστης να κρατήσει ένα ψευδώνυμο για αποκλειστικά δική του χρήση και έτσι ο κανόνας είναι ότι όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει ένα ψευδώνυμο μπορεί να το κάνει εφ’όσον δε χρησιμοποιείται εκείνη την ώρα από κάποιον άλλον.

Τα κανάλια βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο και την ευθύνη των διαχειριστών τους (οι channel operators ή απλά “ops” για συντομία) οι οποίοι ασκούν τον έλεγχο ενός καναλιού ορίζοντας ποιοί μπορούν να μπουν σε ένα κανάλι (κρατώντας με “ban” έξω τους ανεπιθύμητους), ποιοί είναι υποχρεωμένοι να φύγουν (διώχνοντάς τους με “kick”), ακόμα και ποιοί απο τους παρόντες έχουν δικαίωμα λόγου. Οι ops ενός καναλιού έχουν τον απόλυτο έλεγχο του καναλιού και για τις αποφάσεις τους δεν είναι υπόλογοι σε κανέναν. Σε περίπτωση που δεν μπορείς να μπείς σε κάποιο κανάλι λόγω του ότι ένα ban ‘πιάνει’ και σένα, στέλνεις ένα /msg σε έναν op του καναλιού και ζητάς όμορφα να άρει το ban για μα μπείς (για το πως βρίσκεις τους ops, δες στο επόμενο τμήμα την εντολή /who).

Τα servers του IRC είναι ευθύνη ανθρώπων που λέγονται IRC operators, ή “IRC ops”. Οι IRC ops ασχολούνται με το ίδια τα servers και δεν παρεμβαίνουν σε προσωπικές διαφορές σχετικά με κανάλια ή οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι “IRC cops” (χωροφύλακες).

[ Περιεχόμενα ]

3. Συνομιλώντας και δίνοντας εντολές

Κατά κανόνα, οι εντολές και το κείμενο γράφονται στο ίδιο σημείο. Σε όλα σχεδόν τα προγράμματα, οι εντολές αρχίζουν με τον χαρακτήρα / . Εάν έχεις ένα client γραφικού περιβάλλοντος, όπως το mIRC, πολλές από τις εντολές μπορούν να δοθούν και με κλικ στά ανάλογα εικονίδια με το ποντίκι. Συνίσταται πάντως να εξοικειωθείς με τις εντολές πρώτα γραφοντάς τις. Δίνοντας εντολές, δώσε μεγάλη προσοχή στα διαστήματα και τα κεφαλαία/πεζά. Οι βασικές εντολές είναι όμοιες για σχεδόν οποιοδήποτε client πρόγραμμα.

Παρακάτω βρίσκονται μερικά παραδείγματα. Σ’αυτά, υποθέτουμε πως το ψευδώνυμο (nick) σου είναι “yournick” και ότι βρίσκεσαι στο κανάλι #coolness .

Η φίλη σου “MaryN” είναι στο #coolness μαζί σου και ο φίλος σου “Tomm” είναι κάπου στο IRC αλλά όχι στο ίδιο κανάλι με σένα. Μπορείς να εφαρμόσεις αυτά τα παραδείγματα γενικά αντικαθιστώντας τα nicks και το κανάλι με ότι ισχυέι κάθε φορά. ’παξ και βρίσκεσαι σε κάποιο κανάλι μπορείς απλά να μιλάς (η έστω, ν’ακούς μόνο) χωρίς να κάνεις τίποτα άλλο. Εδώ είναι μερικές εντολές που μπορεί να σου φανούν χρήσιμες:

Τι γράφεις             Τι συμβαίνει
-------------          ------------
/join #coolness        Μπαίνεις στο κανάλι.
/who #coolness         Δίνει κάποιες πληροφορίες για το κανάλι.
                       @ = op του καναλιού, ενώ * σημαίνει IRC op.
/ping #coolness        Δίνει πληροφορίες για τον χρόνο που κάνει ένα
                           μήνυμα (πήγαιν'έλα) ανάμεσα σε σένα και κάθε
                           χρήστη στο #coolness
hello everyone         Όλοι στο #coolness βλέπουν:
                           yournick> hello everyone   .
                           (Δεν χρειάζεται να γράψεις το nick σου)
/me is happy           Όλοι στο #coolness βλέπουν:
                           * yournick is happy
/leave #coolness       Βγαίνεις από το κανάλι.
/whois Tomm  Ή
/whois MaryN           Παίρνεις κάποιες πληροφορίες γι'αυτους.
/whois yournick        Πληροφορίες που βλέπουν οι άλλοι για σένα.
/nick newnick          Αλλάζει το ψευδώνυμό σου σε "newnick"
/nick yournick         Το ξανακάνει "yournick"
/msg Tomm hi there.    Μόνο ο Tomm βλέπει τον χαιρετισμό σου.
/msg MaryN hi there.   Μόνο η MaryN βλεπει τον χαιρετισμό σου κ.ο.κ.
/ping Tomm             Σε πληροφορεί πόσο χρόνο κάνει ένα μήνυμα να πάει
                           στον Tomm και να γυρίσει.
/help                  Σε ορισμένα συστήματα δουλεύει. Δοκιμασέ το!
/quit σχόλιο           Βγαίνεις τελείως από το IRC, με ένα σχόλιο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όταν δεν είσαι σε ένα κανάλι με όνομα, είσαι σ'αυτό που λέγεται
      "null channel" (κανάλι 0). Εδώ, ότι γράφεται και δεν
      αρχίζει από / δεν έχει κανένα αποτέλεσμα και αρκετές εντολές
      δουλεύουν διαφορετικά ή και καθόλου.

[ Περιεχόμενα ]

4. Που θα πάμε

Μπορείς να μάθεις πολλά μπαίνοντας σε κάποιο κανάλι και απλά κουβεντιάζοντας η παρακολουθώντας. Για αρχή, δοκίμασε κάποιο από τα παρακάτω κανάλια: #new2irc, #newuser, #newbies, #chatback, #chatzone (με περισσότερη κίνηση: #chat, #ircbar) . Αν δεν νιώθεις άνετα με τα πολλά Αγγλικά υπάρχει και το #hellas .

Για βοήθεια με το client πρόγραμμα mIRC δοκίμασε τα κανάλια #new2mirc ή #mirchelp . Για απορίες γενικής φύσης σχετικά με το IRC υπάρχει το #irchelp .

Για να δημιουργήσεις ένα δικό σου κανάλι με το όνομα #mychannel (προϋποθέτοντας βέβαια πως δεν υπάρχει ήδη κανάλι μ’αυτό το όνομα), γράψε /join #mychannel Όντας ο πρώτος χρήστης του καναλιού, θα είσαι αυτόματα και operator του. Εξαίρεση σ’αυτό ενδέχεται να υπάρξει σε ορισμένες περιπτώσεις στο IRCnet, εφ’όσον έχει τεθεί από το server το user mode +r, όπως κάνουν πολλά ξένα servers αυτόματα σε μη ντόπιους χρήστες.

[ Περιεχόμενα ]

5. Εκφράσεις, σύμβολα και ορολογία

Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά “smileys”, τα περίφημα χαμογελάκια …φατσούλες θα τα λέγαμε στα ελληνικά.
:-) είναι χαμόγελο; με τον ίδιο τρόπο, το :-( είναι κατσουφιά. ;-) κλείνει ένα ματί… πονηρά μάλλον. :~~( είναι κλάμα, ενώ :-P είναι κάποιος που βγάζει τη γλώσσα του. :-P ~~ τρέχουν τα σάλια. (-: ένα… αριστερό χαμόγελο, κλπ. Υπάρχουν εκατοντάδες από αύτα, μερικά λίγο πιο τραβηγμένα.
Ιδού και μερικές συντομογραφίες, μαζί με την μετάφραση τους:

brb =  be right back            bbiaf = be back in a flash
       επιστρέφω αμέσως                 επιστρέφω αστραπή
bbl =  be back later            ttfn = ta ta for now
       επιστρέφω αργότερα              γειά για την ώρα
np  =  no problem               imho = in my humble opinion
       κανένα πρόβλημα                 κατά την ταπεινή μου άποψη
lol =  laughing out loud        j/k = just kidding
       γελώντας δυνατά                 απλώς αστιεύομαι
re  =  hi again, as in "re hi"    wb = welcome back
       γεια και πάλι                   καλώς γύρισες
wtf =  what the f--k             rtfm = read the f--king manual
       τί στο διάβολο                   διάβασε τις γ.....νες οδηγίες
rotfl = rolling on the floor laughing
       κυλιέμαι κάτω από τα γέλια

[ Περιεχόμενα ]

6. Μερικές σύμβουλές

Γράφοντας όλο κεφαλαία, ΈΤΣΙ ΔΗΛΑΔΗ, θεωρείται πως “φωνάζεις” και καλό θα είναι να είμαστε φειδωλοί με τα κεφαλαία. Το ίδιο ισχύει και για την χρήση highlights και χρωματιστού κειμένου, διότι δεν είναι όλων τα προγράμματα σε θέση να διαβάσουν τους χαρακτηριστικούς κωδικούς για αυτών των ειδών κείμενα. Και μια κάποια προσοχή στην ορολογία, για να λεμε ότι μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα.

Όσο βρίσκεσαι σ’ένα κανάλι, καλό είναι ν’ακολουθείς το παράδειγμα των ops του καναλιού. Αν φέρεσαι ανταγωνιστικά, υπάρχει περίπτωση να σε πετάξουν έξω με “kick”, ίσως ακόμα και με “ban” οπότε δε θα μπορείς να επιστρέψεις. Απ’την άλλη όμως, μερικοί ops απλά αρέσκονται σε τυραννική συμπεριφορά και μπορεί να το κάνουν και χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Αν συμβεί αυτό, ή αν κάποιος σε ένα κανάλι σ’ενοχλεί, το πιο απλό είναι να φύγεις - υπάρχουν χιλιάδες άλλα κανάλια.

Επειδή η εντολή /list συχνά αποτυγχάνει, για το EFnet υπάρχει μια ειδική σελίδα με μια πρόσφατη λίστα από κανάλια στο chanlist. Μια όμοια υπηρεσία για το IRCnet βρίσκεται στο https://netsplit.de/channels/popular.php.

[ Περιεχόμενα ]

7. Επιλογή ενός IRC server και προβλήματα στη σύνδεση

Σ’αυτό το σημείο είσαι ετοιμός/η για κουβέντα (chat) στο IRC. Σε γενικές γραμμές οι εντολές που είδαμε πιο πάνω θα πρέπει να είναι αρκετές για αρχάριους πλην όμως τα πράγματα μπορούν και να πάνε στραβά στο IRC.

Κάτι που συμβαίνει συχνά είναι ένα δίκτυο νε διασπαστεί, χωρίζοντάς σε από χρήστες με τους οποίους προηγουμένως συνομιλούσες. Οταν συμαίνει αυτό μιλάμε για “netsplit”. Η κατάσταση αυτή συνήθως δεν κρατάει πολύ αλλά ορισμένες μέρες συμβαίνει με μεγάλη συχνότητα.

Συνηθέστερο είναι να βλέπουμε “lag”, όπου παρατηρούμε σαφή καθυστέρηση από την ώρα που στέλνουμε ένα μήνυμα ως την ώρα που θα το διαβάσει κάποιος άλλος. Ένας τρόπος μείωσης του lag είναι να συνδεόμαστε με ένα κοντινό μας server. Το lag μετριέται με την εντολή /ping. Με /ping nick μας λέει πόσο χρόνο κάνει ενα σήμα να παει σάυτό το nick και να γυρίσει. Το /ctcp ping έχει το ίδιο αποτέλεσμα αν για κάποιον λόγο το σκέτο /ping δεν δουλεύει.

Χρήστες του mIRC: 
     Το μήνυμα Ping? Pong! στο status παράθυρο σημαίνει μόνο ότι έλαβε
     ping από το server ελέγχοντας αν η σύνδεσή σου είναι ακόμα ανοιχτή,
     και ότι το mIRC το επιβεβαίωσε απαντώντας με pong.

Για να αλλάξεις server χωρίς να κλείσεις και να ξανατρέξεις το client, η εντολή είναι /server όνομα.νέου.server

Στα περισσότερα client προγράμματα, η εντολή /links επιστρέφει μια λίστα με τα servers που είναι εκείνη τη στιγμή συνδεδεμένα στο δίκτυο όπου βρίσκεσαι - χωρίς να σημαίνει ότι έχεις και το δικαίωμα χρήσης τους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η εντολή /dcc chat μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την
          εκκίνηση σύνδεσης ενας-με-έναν για νε αποφευχθεί το lag και που
          δεν διακόπτεται απο netsplit! Αυτό επειδή το dcc συνδέει δυο
          clients απ'ευθείας παρακάμπτοντας το δίκτυο των servers. Ο
          τρόπος χρήσης του dcc ποικίλλει από client σε client -δες τα
          κείμενα που συνοδεύουν το client σου. Ο κανόνας είναι ότι ξεκινά
          με την εντολή /dcc chat nick ενώ ειδικά στo ircII μηνύματα
          στέλνονται μέσω μιας ανοιχθείσας σύνδεσης dcc με /msg =nick 
          κείμενο μηνύματος, όπου το σύμβολο = είναι απαραίτητο.

[ Περιεχόμενα ]

8. Πιο λεπτομερής βοήθεια

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά μ’αυτά τα θέματα, όπως και για άλλες εντολές (λίστες καναλιών, αποφυγή μηνυμάτων, μεταφορά αρχείων κλπ.) δες τα IRC primer και FAQ (Frequently Asked Questions - Οι πιο συνηθισμένες απορίες), όπως και το opguide.html (ένας χρήσιμος οδηγός για την διαχείρηση καναλιών) στη διεύθυνση http://www.irchelp.org . Τα κείμενα αυτά είναι στα Αγγλικά.

Πολύ καλή αυτοματοποιημένη βοήθεια είναι διαθέσιμη μέσω του client ai- του FreeSoft στο EFnet μόνο. Δώσε /msg ai- help για ένα μενού επιλογών.

[ Περιεχόμενα ]

9. Και μια προειδοποίηση

Τα IRC “scripts” είναι σειρές από εντολές τις οποίες το client σου ΘΑ ΤΡΕΞΕΙ αν το φορτώσεις. Ένας μεγάλος αριθμός (κατά τ’άλλα καλών) scripts έχουν παραποιηθεί ώστε, όταν τα φορτώσεις, κάτι κακό να συμβεί (κάποιος να ελέγξει το client σου, να διαγράψει τα αρχεία σου, να διαβάσει το mail σου κ.ο.κ.). Έχουν υπάρξει πάρα πολλά τέτοια περιστατικά, όχι λίγα και μεμονωμένα. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ μην τρέξεις ένα script αν δε γνωρίζεις τι κάνει η κάθε γραμμή του ακόμα και αν σου δοθεί από φιλικό πρόσωπο, μιας και ο φίλος μπορεί να μην έχει την ικανότητα να αντιληφθεί καλοκρυμμένα “trojans”.

[ Περιεχόμενα ]

Αρχική συγγραφή στα Αγγλικά: David Carabalo aka DC-itsme
Μεταφορά σε HTML: Joseph Lo aka Jolo
Ελληνική μετάφραση: Alexander Charalabidis aka Apatrix (shadow@eexi.gr)

CREDITS: Μεγάλη ήταν η προσφορά των FreeSoft, Prysm, hershey, Jolo,
         turtle, και των υπολοίπων στελεχών του #irchelp στο EFnet από τις
         υποδείξεις των οποίων έχει ωφεληθεί πάρα πολύ αυτό το κείμενο.

Τώρα που διάβασες αυτόν τον οδηγό για αρχάριους, καλή διασκέδαση στο IRC! Ή, αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα, ψάξε στα πολλά κείμενα του #irchelp home page.